четвер, 19 грудня 2013 р.

Нові надходження до бібліотеки



Бурнейко Анна. Хрумтик мандрує лісом: казка [текст]/ А.А.Бурнейко; худ. З. А.Балик. – Луцьк: ПВД «Твердиня», 2012. – 28с.
 …Дівчинці Даринці подарували кроленя. І назвала вона його Хрумтиком. На цьому, власне, реальність у книжечці закінчується і починається казка, бо вже на тій же – першій – сторінці читаємо: «Хрумтик сів під велетенським дубом і заплакав». І з цього моменту звірята починають розмовляти. Через певну причину кролик потрапляє у ліс.Звичайно, в умовах дикої природи головний герой казки не вижив би без зайченяти Стрибка. А також без білченяти Промінчика, бобра Борі, їжачка Хоми, патріарха лісу зубра Добрині.Кролик Хрумтик і його друзі зазнають багато різних пригод – і веселих, і не дуже. Але завдяки дружбі та кмітливості зі складних ситуацій вони завше виходять живими і здоровими…

Гуменюк Н.П. Лелеча фортеця: повість для дітей. – Луцьк: ВМА «Терен», 2013. – 120с.
Яку таємницю ховають руїни древньої фортеці? Що шукають невідомі у її підземеллі? За ким біжить собака-неведимка і чому «співає» гора? Про все це ви дізнаєтеся, прочитавши нову книжку відомої української письменниці Надії Гуменюк «Лелеча фортеця». Ця повість – про цікаві пригоди Любка і Світлика, а ще – про любов до рідної землі, її історію, до людей і чотирилапих та крилатих братів наших менших, про вірну дружбу і взаєморозуміння. «Всі ми живемо на одній землі, в одному храмі Природи, який треба дуже любити й оберігати», − нагадує письменниця юним читачам.
  
Гуменюк Н. Шуршик В. та інші: Казки з Яринчиного саду / Н.Гунчик. – Тернопіль: Богдан, 2012. – 144с.: іл.
         Усі казкові пригоди, про які розповідає в цій книжці відома українська письменниця Надія Гуменюк, траплялися в Яринчиному саду. Сад цей, подарований дівчинці дідусем, незвичайний – іноді він стає чарівним часовим коридором, дивовижним переходом, через який дівчина потрапляє у різні світи. В кожній з десяти філософсько-пригодницьких казок із захоплюючими сюжетами та незвичайними героями утверджується думка: для гармонії нашого світу дуже важливі і квітка, і цвіркунець, і равлик, і дерево, і людина, і вільна щаслива країна – всі вони у Всесвіті єдині, неповторні та всі потребують любові, розуміння і турботи.


 Гравітація взаємності. Антологія сучасної української поезії (переклад, упорядкування, примітки, відомості про авторів Олени Криштальської, редагування, післямова Збігнєва Влодзієжа Фрончека, передмова Станіслава Шевченка. – Луцьк: Волинська мистецька агенція «Терен», 2013 – 628с. іл.
Двомовна українсько-польська антологія вміщує вибрані твори 135 поетів з різних регіонів України, дає панораму досягнень сучасної української поезії. Книга сприятиме зацікавленню української літературою як в Україні, так і в Польщі.

Західне Полісся: історія та культура: монографія / авт. кол.: Г.В.Бондаренко, О.Н.Гаврилюк, А.А.Дмитренко… - Луцьк: ПрАТ «Волинська обласна друкарня», 2012. – 784с.
Книга присвячена історії та культурі Західного (Волинського) Полісся від найдавніших часів до сьогодення. У ній висвітлюються питання соціально-економічної, політичної історії, історико-культурна спадщина і традиційна побутова культура. Представлено розлогу картину життя людей і населених пунктів краю під владою різних держав.Розрахована на дослідників, викладачів, студентів та учнів і всіх, хто вивчає і викладає історію та культуру Волинсько-поліського краю.

Козак В.Т. Гриби України. – Тернопіль: Підручники і посібники,    2011. – 224с., іл.
У книжці подане загальне поняття про гриби: їх будову, розмноження, екологію. Вміщені кольорові ілюстрації та наведений короткий опис найбільш поширених грибів України. Розглянуті питання значення грибів в житті лісу та їх охорони. Багато уваги приділено переробці грибів та грибній кулінарії.


Мартинюк Микола. Під мурами твердині: історична повість:[для серед. І ст.. шк.. віку] [текст] / М.І.Мартинюк; худож. А.П.Гупало. – Луцьк: ПВД «Твердиня», 2012ю – 128с.
Події твору розгортаються на Волині у ХІІІ столітті. 6 грудня 1227 року на «зимового Миколу» в селище Жидичин, що під Луцьком, приїхав на прощу двадцятишестилітній князь Данило… Факт – зафіксований в літописі… Далі, можливо, й вигадка, але… За всіма канонами історико-пригодницького жанру, реальних і вигаданих персонажів твору щокрок підстерігають прикрі та приємні несподіванки, з яких конче вийти з гідністю, щоб це не стало неперейденим житейським проваллям чи духовним крахом. Кожному з героїв – головних чи іншопланових – всякчас доводиться робити свій відповідальний життєвий вибір на межі крайнощів.У повісті йдеться про кохання і зраду, щирість і підступність, крайню впертість і сумніви, біль і спокуту, здобутки і втрати, радість і розчарування, словом – усе, що здатне задовольнити сподівання, смаки й уподобання найвибагливішого читача.

Ольшевський І. Агатангел Кримський: поклик Сходу: Спроба трактату в особах: наук.- популяр. вид. – Луцьк: ВМА «Терен»,2012. – 252с.
У новій книзі письменника та філософа-містика Ігоря Ольшевського, яка має підназву «Спроба трактату в особах» розкривається подвижницький, страдницький життєвий та творчий шлях уродженця Волині, чиї таланти й наукові орієнтири відзначалися надзвичайним розмаїттям, видатного сходознавця, лінгвіста, поета, перекладача – академіка Агатангела Кримського, ім’я якого внесено до затвердженого XVI сесією Генеральної асамблеї ЮНЕСКО реєстру видатних світових діячів.

Пізнаємо Україну разом. – Луцьк: СПД Гадяк Жанна Володимирівна, друкарня «Волиньполіграф», 2012. – 120с.
Різносторонні уподобання та професійні інтереси журналістів дозволили з різних сторін описати побачене і почуте під час поїздки на Волинь. Когось вразив своєю чистотою і прозорістю Світязь, інших – безкраї «грибні» ліси. Однак, перше та сильне враження на учасників туру справили не скільки краса цієї землі, як багатство турботливо збережених тут пам’яток історії та культури: Луцький замок, музей-садиба Лесі українки, відреставрований музей Липинського в Затурцях. Неабияке враження склав унікальний музей Волинської ікони (другого такого нема на теренах України), у якому представлено самобутню школу волинського іконопису та його перлину – Хомську Чудотворну ікону Божої Матері.
 
Пахолок З.О., Несторук І.М. Миколай Крушевський і Волинь: каталог – довідник / Зінаїда Пахолок, Ілона Несторук. – Луцьк: Волинянин, 2012. – 156с.; іл.
До каталогу-довідника включена інформація про генеалогію та науковий доробок видатного уродженця Волині лінгвіста Миколая Крушевського (1851-1887), його листи до І.В.Цвєтаєва та Яна Карловича, а також перелік матеріалів про життя і творчу діяльність, які зберігаються у фондах Волинського краєзнавчого музею.


Пясецький Вальдемар. Пройдімося давнім Луцьком: вибрані історико-краєзнавчі новели і нариси / В.Е.Пясецький. – Луцьк: ПВД «Твердиня», 2012.-192с.; + іл.. 12с.
Під пером знаного історика та краєзнавця віртуальні подорожі вулицями і стародавнього, і не дуже віддаленого в часі й просторі Лучеська стають реальними. Перед очима читачів постають живі люди минувшини, «біографії» вулиць і провулків міста, його околиць, а також багатьох споруд, зокрема й тих, які згодом набули статусу пам’яток. Нібито літописний виклад оповіді В.Пясецького має в собі всі ознаки художнього тексту, а тому книжка від першої до останньої сторінки читається з неослабним інтересом. Не буде перебільшенням стверджувати, що це видання буде цікавим не лише нинішнім мешканцям Луцька, але й майбутнім, а також і його численним гостям.

Росовецький Станіслав. Помста Першодрукаря: роман /С.Росовецький. – К.: Гамазин, 2009. – 240с. – (Серія «VIP-зона»)
Руйнування могили першодрукаря Івана Федоровича та ліквідація у перші роки незалежності музею у Львові викликають до життя примару Першодрукаря, а з нею і цілу низку інших прикрих, а часом і комічних наслідків. Дія роману розвивається в наші дні та паралельно в далекому минулому. Автор пропонує белетристичну розгадку таємниці смерті Івана Федоровича, створену за допомогою майстерного поєднання кількох різновидів гостросюжетної прози – в книзі вдало переплітаються детективний, історичний, пригодницький і містичний жанри, даруючи справжню насолоду аматорам інтелектуального читання.

Немає коментарів:

Дописати коментар