середу, 29 квітня 2015 р.

Червоний мак - символ пам'яті

    Використання квітки маку як символу пам'яті інспіроване віршем канадського військового лікаря Джона Мак-Крея «У полі Фландрії» (1915), що починається словами: «У полі Фландрії поміж хрестами / Гойдає вітер мак рядами, / Щоб знали місце, де ми є…».
     Ідея використовувати червоний мак як символ пам'яті належить Моїні Майкл, викладачці Університету Джорджії, Сполучені Штати. У листопаді 1918 року під враженням від поеми Маккрея вона написала власний вірш «Ми збережемо Віру», де заприсяглася завжди носити червоний мак у пам'ять за загиблими.
      Червоний мак вперше використано в Україні на заходах, приурочених до річниці завершення Другої світової війни у 2014 році.   
     В українських піснях теж ідеться, що маки зацвітають там, де пролилася козацька кров.                 
     Дизайн українського червоного маку розроблено за сприяння Українського інституту національної пам'яті та Національної телекомпанії України; автором символу є харківський дизайнер Сергій Мішакін, роботу передано для вільного використання з некомерційною метою. Графічне зображення є своєрідною алюзією: з одного боку воно уособлює квітку маку, з іншого — кривавий слід від кулі, передає глибину смислу війни, розповідає про страждання, про смерть, про героїзм, про мільйони загиблих у війні.  Поруч з квіткою зазвичай розміщено дати початку і закінчення Другої світової війни (1939 та 1945) .
      Цього  року біля  символу  логотип  містить гасло «Пам’ятаємо, перемагаємо».

     Майстер-клас  із  виготовлення   квітки - символу  Червоного  маку  у  районній  бібліотеці  для  дітей.  За  роботою  читачки  бібліотеки:  Філпчук  Юля, Грицак  Аня,  Жук  Юля,  Булка  Іванка, Буднік  Христина, Кропива  Софія.





Немає коментарів:

Дописати коментар