неділю, 26 листопада 2023 р.

Подорож у минуле з книгою Зоряни Живки "Ангел на ймення Грушка" до Дня пам'яті жертв Голодоморів




Все те, що замовчується дорослими, лякає дітей. Отож всі гіркі й болісні події з історії країни мають бути проговорені. На поміч дорослим приходить художня проза з відповідної тематики.
Сьогодні нашим маленьким читачам ми представили книгу Зоряни Живки «Ангел на ймення Грушка». Авторка без надмірної деталізації у вигляді діалогу бабусі та внучки описує події 1932-1933рр.

"... Я не розуміла, що "тридцять три" - то просто 1933-й рік, один звичайний рік у ланцюжку століття. Мені здалося, що то якась особлива назва для голодного року…. Це ж не можна цілий рік нічого не їсти…День можна, два. Тітці, як операцію робили, то вона три дні не їла. Але цілий рік не їсти не можна" - дивується семирічна дівчинка розповідям бабусі.

Ця книга допомагає дитині у віці 6-8 років ознайомитися з темою Голодомору як актом знищення українців. При обговоренні потрібно дотримуватися певних меж відповідно до вікових та психологічних особливостей дітей. Зважаючи на обставини в країні, психологи не рекомендують показувати молодшим школярам жахливі кадри та розповідати про акти канібалізму.

Автобіографічна оповідь під назвою "Ангел на ймення Грушка", побудована на родинних переказах, зрештою набуває вимірів притчі, де надія та правда перемагають велике Лихо. А виразні та динамічні ілюстрації творять власний цілісний візуальний ряд, де яскраві образи й барви зцілюють чорну рану болю.


Майстерка "Колосок пам'яті"

Немає коментарів:

Дописати коментар