четвер, 21 травня 2020 р.

Сонячна колекція волинських вишивок


   

     У XIX столітті в центрі української науки опиняється етнографія. Як наслідок, постає низка чудових етнографічних збірок, праць і монографій про різні сторони народного життя і народної творчості.  Яскравою  подією тоді став і альбом Ольги  Косач  (відомої  під  псевдонімом Олена Пчілка) “Украинский народный орнамент: вышивки, ткани, писанки”. Він побачив світ 1876 року в Києві. На той час, коли вийшов альбом, не було видано жодної повної збірки української орнаментики.
 
   Олена  Пчілка тривалий  час  разом із чоловіком та  дітьми  мешкала на Волині, де  записала силу-силенну народних пісень, колядок, забавлянок, а ще зібрала  ціле багатство — зразки вишивок, ткання, бісерних прикрас та  писанок, які й розмістила в альбомі «Український народний орнамент». 
     Цей багатий скарб не заховано! Побачити  його, а в подальшому і примножувати, може кожен бажаючий. Сучасні народні майстри так зацікавилися збіркою, що в 2013 році з ініціативи талановитої вишивальниці Тетяни Серебреннікової  об'єдналися у всеукраїнський  творчий  проект. Його назва — «Вишивка етнографічна».  До відтворення зразків орнаментики, зібраних і описаних Оленою Пчілкою, вже долучилися понад 30 майстрів з 14 областей України. Напрацювання проекту ґрунтовно представлені в Інтернеті, його учасники регулярно організовують майстер-класи та лекції, виставки в різних містах України. Відбуваються також покази одягу, під час яких демонструється  використання  традиційної орнаментики  в сучасних виробах.
    Майстрині-вишивальниці були і в Ковелі, в міській гімназії, яка теж носить ім’я Олени Пчілки.




Немає коментарів:

Дописати коментар