четвер, 12 листопада 2020 р.

В пошуках скарбів

   «Рано чи пізно мені судилося написати роман. Чому? Пусте питання. Люди з’являються на світ з різними дивинами, – з юних років моєю пристрастю було придумувати і зв’язувати воєдино події, яких не було; як тільки я навчився писати, одразу став вірним другом тих, хто виготовляє папір», писав Роберт Луїс Стівенсон.

     Роберт Луїс Стівенсон народився 13 листопада 1850 року в Шотландії. Він ще в дитинстві мріяв стати «творцем і викривачем таємниць». І став письменником, автором знаменитого роману «Острів скарбів» та першим поетом, який писав вірші спеціально для дітей.

     Все життя Стівенсон мріяв про далекі подорожі, але з дитячих років його мучили хвороби, він рідко ходив в школу і майже не грався з однолітками. Подорожував він в дитинстві «за картинками старих книг».

      Відомий «Острів скарбів» виник з гри. Стівенсон намалював для свого пасинка карту вигаданого острова, а потім навколо цієї карти почала складатися розповідь.

   Дякуючи пригодницьким романам, до Стівенсона прийшла слава, але здоров’я погіршилося. Він перебрався на острів Самоа, де і прожив до самої смерті. Письменник відносився з приязню і повагою до корінних мешканців острова. В свою чергу туземці відповідали йому шанобливим обожнюванням і називали Тусітала (той, що складає історії).

     Помер Стівенсон в 1894 році. Його похоронили на верхівці гори Веа, з великими почестями. Туземці заборонили полювання на цій горі, щоб птахи не боялися злітатися на могилу Тусітала. 

   Своїм  життям Роберт Стівенсон довів, що сила  духу і людське бажання сильніші за будь-яку хворобу.


 




 

Немає коментарів:

Дописати коментар