четвер, 15 лютого 2024 р.

Книжкова рекомендація

   Старовинна пісня "Ой у лузі червона калина" з часів її створення була завжди популярною серед українців. Сьогодні, відколи росія віроломно напала на Україну, твір набув нового звучання. Його співають і дорослі, й діти, ставлять на рингтон ґаджетів, з нею проводять флешмоби, у соціальних мережах кадри з фронту та бойових дій можна часто бачити саме на фоні звучання цієї пісні. Пісню виконують іноземці українською мовою та у перекладі на різні мови світу.
    У 2022 році після виконання лідером "Бумбокс" Андрієм Хливнюком цієї пісні посеред Києва, який на той момент піддавався бомбардуванням окупантів, "Ой у лузі червона калина" набула нового звучання та світової популярності. Учасник гурту Pink Floyd Девід Гілмор почув це виконання в Instagram і зібрав свій колектив вперше за 28 років, аби записати новий сінгл спільно з Андрієм Хливнюком. Так виникла пісня "Hey Hey, Rise Up!", який містить семпли виступу Хливнюка.
Та мало хто знає, що «Ой у лузі червона калина»- це українська стрілецька пісня, яка була створена понад століття тому, на початку 1914 року в підавстрійській Галичині Степаном Чарнецьким за мотивами останнього куплету козацької пісні XVII століття «Розлилися круті бережечки». Після початку Першої світової війни ймовірно доповнена Григорієм Трухом, виконувалася січовими стрільцями, стала народною. Відома у кількох варіантах. Співали її бійці УПА.
   У книжці «Ой у лузі червона калина», видання 1992 року, вміщені слова, ноти та розповідь про історію створення патріотичної пісні. Кольорове художнє оформлення Василя Химочки.

Прослухати пісню можна за посиланням :
https://www.youtube.com/watch?v=M4Zhu-rRwJE

Подивитися мультфільм для дітей за мотивами цієї пісні - тут:
https://www.youtube.com/watch?v=C3Sc5DiuHAs


Немає коментарів:

Дописати коментар