пʼятницю, 9 лютого 2024 р.

Топонімічний навігатор

  Після 24 лютого уже не буде, як раніше... Українці справедливо хочуть позбавитися усього, що асоціюється з російськими загарбниками. Міська рада Ковеля своїм рішенням перейменовує вулиці, чия назва пов’язана з росією чи білоруссю.
    Щоб дізнатися, на честь якої особи була перейменована та чи інша вулиця міста, пропонуємо слідкувати за нашим топонімічним навігатором «Було – стало».
    Перший випуск проєкту « Було – стало» присвячений перейменуванню вулиці на честь ковельчанина Володимира Кияна (1981-2015), який героїчно загинув, захищаючи суверенітет та територіальну цілісність України.

    Володимир Киян - професійний військовий, артилерист за освітою (закінчив військовий інститут ракетних військ і артилерії імені Богдана Хмельницького), служив у 802 реактивному артилерійському полку. Був миротворцем в Іраку.
2004 року переїхав до м. Львів. Після звільнення в запас працював приватним підприємцем.
    На початку війни, у квітні 2014 року, пішов добровольцем до одеського батальйону ПСМОП «Шторм».
   У серпні2014 р. був мобілізований до львівської десантної бригади, із серпня перебував в зоні АТО, воював під Луганськом, захищав Луганську ТЕС у Щасті.

Обставини загибелі: 3 вересня 2015 року розвідгрупа проводила перевірку території поблизу м. Щастя (Луганська область). Близько 14:30 під час обстеження берегу річки Сіверський Донець та території прилеглої до Луганської ТЕС Володимир, який йшов попереду, зачепив «розтяжку" з міною, він встиг попередити інших і прикрив собою офіцера ЗСУ, а сам загинув від осколкових поранень.
Джерело:
1. https://memorybook.org.ua/14/kiyan.htm
2. Їх зорі не згасли: Нариси.- Ковель: ПП ІвановськийВ. М., 2020.-160с.


Немає коментарів:

Дописати коментар