середу, 9 січня 2019 р.

Книжкові новинки



Книги для читачів молодшого шкільного  віку

Гагеруп К. Дівчинка, яка рятувала книжки / Клаус Гагеруп. – Львів.: Видвавництво Старого Лева, 2018. – 56с.: іл. Анна, якій скоро виповниться десять, страшенно любить читати. Якось вона дізнається, що стається з тими книжками, яких ніхто не позичає в бібліотеці. Їх просто знищують! А це значить, що всі її улюблені друзі, яких вона знайшла у книжках, теж можуть зникнути. Чи зуміє дівчинка знайти спосіб, як цьому зарадити? І чи зможе розкрити таємницю історії про зачарований ліс та її загадкового автора? Любов до книжок та до нових світів, які вони відкривають, мають їй у цьому допомогти.

Каспарова Ю. В. Безпека для зайченят, дівчаток і хлопят/ Ю. В. Каспарова. – Х.: Вид – во «Ранок», 2017. – 64с.: іл. « Не засовуй пальці в розетку! Не висовуйся у відкрите вікно!» Можна багато разів говорити одне й те ж саме, а можна один раз прочитати книгу «Безпека для зайченят, дівчаток і хлоп’ят». У книзі на прикладі історій про родину зайців зображено багато різних ситуацій, пов’язаних із небезпекою для життя. Тепер дитина напевне знатиме, де чекає небезпека, вивчить правила безпечної поведінки вдома, на вулиці й на відпочинку.

Нолл А. Мені потрібен мій монстр/Аманда Нолл. – Харків.: Vivat, 2018. – 30 с.:іл.Тс-с-с-с… Хто це шкребеться під ліжком? Якесь незнайоме чудовисько? Хапай цю книжку, адже в ній ідеться про те, де може подітися твій улюблений монстр і що буває, коли він зник надовго. У цій історії пречудове співвідношення сміху й дрижаків, ціла вервечка монстрів на будь – який смак і дуже-дуже примхливий хлопчисько, який ніяк  не обере собі таке чудовисько, щоб і мізинчика не можна було висунути з – під ковдри!

Чаклун О. Монстри, що живуть у шафах: казки/Олег Чаклун. Ілюстраторка Оксана Липка. – К.: Фонтан казок, 2018. – 48с.:іл.До нової книжки популярного сучасного українського дитячого письменника Олега Чаклуна увійшли казки про наші страхи, які ми зазвичай придумуємо собі самі – й самі їх лякаємося.Чаклун – справжній майстер у творенні яскравих, ефектних, колоритних, близьких дитині « мультикових» образів. Його кумедні монстри Малюк, Забіяка, Хвалько, Незграба, а особливо – Хтось із темряви неодмінно полюбляться маленьким читачам. А колючою особливістю цих казок є теплий ненавязливий гумор, яким тонко просякнута вся оповідь. Письменник не насміхається зі страхів, якими так часто оповивають себе діти (та й дорослі також), а разом зі своїми читачами усміхається до цих страхів – і добра сила цієї усмішки така дієва, що легко перетворює монстрів на друзів.

Чапек К. Дарочка, або життя цуценяти/ Пер. з чеської П. Козланюка. – Львів.: Апріорі, 2018. – 68с.Оповідання чеського письменника  Карела Чапека про пригоди бешкетного цуценяти.







Книги  для  читачів  середнього  та  старшого  шкільного  віку

Калинець І. Данка і Крак [Текст]: повість/Ігор Калинець. – Львів.: Видавництво Старого Лева, 2018. – 128с. «Данка і Крак» - казка відомого українського поета – дисидента, лауреата національної премії України ім. Т. Шевченка Ігоря Калинця про дивовижну дружбу дівчинки і птаха.Одного погожого дня до Данки завітав незвичайний гість – крук на імя Крак, який уміє розмовляти. Скільки цікавого з історії давнього Львова він їй розповів! Але, виявляється, птах, з яким так полюбила спілкуватися дівчинка, прилітає неспроста. Він розповідає їй про загадкового козака – характерника Куперяна, таємницю якого Данці доведеться розгадати самій.

Лавренішина А. Дрімучий ліс: повість/ Анастасія Лавренішина. Худож. Надія Дойчева – Бут. – К.: Фонтан казок, 2018. – 256с., іл. (Серія «Книжка про мене»).Уляна не знає, хто вона і якого роду. Змалечку, відколи себе пам’ятає, вона мешкає в моторошної рогатої чаклунки, яку називають просто Старою. Стара вважається в лісі найголовнішою, проте є такі закутки, в які Дрімучий ліс її не пускає. І ось одного разу стаються дивні речі: подруга зникає, перетворившись на дерево, а в ліс придибує чужий Сірий Вовк, за яким відмовляється ходити його тінь. Тоді Стара відправляє Уляну серед ночі в той закуток Дрімучого лісу, куди самій їй ходу нема, і вимагає щоб Уляна принесла їй звідти Відьомську книгу…Повість Анастасії Лавренішиної «Дрімучий ліс» - переможець конкурсу «Напишіть про мене книжку!», оголошеного видавництвом «Фонтан казок» з метою простимулювати українських письменників до створення книжок, у героях яких сучасні українські підлітки зможуть упізнати себе.

Лялька. Оповідання про дитинство [Текст] : коротка проза. – Львів.: Видавництво Старого Лева, 2018. – 168с. «Лялька. Оповідання про дитинство» - збірка короткої прози сучасних українських письменників. Ці твори – яскраві та щемкі, ніжні а часом й болісні. Вони про світ дитинності, коли все бачиться і сприймається так по – особливому. 13 різних історій про час і стан, коли лялька – найліпша приятелька, дерева високі – високі, а звичайні речі перетворюються на казкові.

Нільссон Ф. Гедвіг [Текст]: повість/ Фріда Нільссон; пер. з швед. Наталі Іваничук. – Львів: Видавництво Старого Лева, 2018. – 208с. Маленька Гедвіг живе разом з батьками на хуторі ледь не на самому краю світу, де в неї майже немає сусідів і зовсім ні з ким товаришувати. Тож дівчинку аж нетерплячка бере – коли вже почнеться школа! Там вона забуде про нудьгу, зустріне друзів і матиме справжні пригоди. А що в Гедвіг невгамовний характер, то на думку їй спадають неймовірні ідеї. Що буде, коли до соку влити рідкого мила? Чи вдасться нагодувати пуголовків вершками? Як викликати привида? Схоже, це буде дійсно пригодницький перший шкільний рік!

Ярош В. Три горішки для Сашка: повість/ Вікторія Ярош. Худож. Марія Лабиріна. – К.: Фонтан казок, 2018. – 264с.,іл. (Серія «Книжка про мене»). Девятирічний Сашко – син олігарха. У нього є все, про що тільки може мріяти дитина, ба навіть набагато більше. Але дорослі ігри в аристократизм, якими так переймаються батьки, для Сашка відверто нудні, а матеріальні цінності не можуть замінити цінностей справжніх – насамперед світлої, щирої й бескорисливливої дружби. І так триває доти, доки в Сашковому житті не зявляється… Сантиметрик! Хто він: маленький чарівник, який може виконувати бажання, чи уявний друг Сашкове «друге я»? Вирішувати тобі, юний читачу – тим паче, що з появою Сантиметрика має шанс докорінно змінитися не лише Сашкове життя а й твоє.


Немає коментарів:

Дописати коментар