вівторок, 14 травня 2019 р.

Модна читанка


БУТИ  (НЕ) СОБОЮ
    «З тобою неможливо розмовляти. Чому ти такий?», «І про що ти тільки думала?», «Коли ти навчишся бути… вдячною? дорослим? чесною? відповідальним?», «Чи варто нам лишатися в цьому місті?» Такі запитання переслідують героїв цієї добірки книжок чи не щодня. Вони всі хотіли б жити інакше або бути не такими, як тепер. Щодня кожен має вирішувати: бути собою чи бути таким, яким тебе хочуть бачити інші, залишити все, як є, чи змінити своє життя. І кожен знаходить свої відповіді і свій шлях.

Оксана Лущевська З води у воду. – Львів: ВСЛ, 2017. – 128с.
Зовсім скоро у Данки почнуться канікули. Дівчинка має два грандіозні плани на літо: перепливти Сахарку і позбутися Боді. Для здійснення обох завдань Данка наполегливо працює над собою, а також заручається підтримкою мами (щодо першого завдання) і Скретча з паралельного класу (у питанні №2). На жаль, не все в житті Данки складається добре: у тата проблеми з роботою, мама навіть думає про переїзд в інше місто. Така ситуація хвилює Данку, але вона не має ідей, як допомогти батькам. Ідеї зявляються несподівано, завдяки людині від якої Данка не чекала допомоги.

Анастасія Нікуліна. Сіль для моря або Білий Кит. – Харків: Віват, 2017. – 224с.
Таємниця змусила Лізу з батьками переїхати в Туманівку, селище на березі моря. Сімя хоче почати життя з чистого аркуша, але це виявилося непросто, Нові однокласники знущаються з Лізи, зі старими друзями зв'язок урвався, а вдома у них – самі сварки. Лізі здається, що її розуміють тільки Аня, жінка з якою вони познайомилися на березі моря, і Білий Кит, з яким вони спілкуються у мережі. Згодом виявляється, що в Кита є своя страшна таємниця. Білий Кит умовляє Лізу звільнитися від нинішнього життя: «Уяви, ти будеш зовсім іншою і собою водночас. І я буду поруч» І дівчинка робить вибір, який врешті допоможе розкрити усі таємниці.

Олена Рижко. Знає тільки Мару. – Київ: ВЦ «Академія», 2018. – 128с.
Шестеро підлітків влаштували нічну адреналінову екскурсію – міським підземеллям. У кожного на те свої причини. Серж мріє стати дигером. Ігор попався «на слабо». Лесі не терпиться довести власну дорослість. Яну погнало розбите серце. Мару отримала такий подарунок, та й була ще одна причина… Міка потребує грошей, тому й узявся їх супроводжувати. А ще є Рум – крутий дигер і загадкова особистість. Підземелля – його стихія. Рум знає про нього все. І встигає врятувати наївну компанію від фатальної небезпеки. Є якась таємниця між ним і Мару, є натяки на їхнє майбутнє. Яким воно буде, Рум, мабуть, здогадується, а Мару – знає. А можливо, все навпаки.
 Перебування на межі життя і смерті випробовує їх усіх. Хтось панікує, впадає у відчай, хтось уперто шукає вихід і сили пробиратися далі, навіть закохується і поривається здобути сексуальний досвід… У цьому спресованому часі кожен відкриває в собі себе несподіваного. Кожен  поривається збагнути себе. Кожен хоче стати іншим.

Ольга Лілік. Чорний дощ. – Київ: ВЦ «Академія»,2018. – 128с.
Головний герой цієї книжки – одинадцятикласник, який талановито малює графіті. Таке хобі страшенно дратує його батька, він постійно дорікає хлопцеві, адже бачить для сина зовсім інше майбутнє. Мама цілком байдужа до проблем хлопця, адже всі її думки займає порятунок старовинної садиби. Хлопця підтримує завідувачка дискотеки Федорівна, яка навіть попросила його прикрасити малюнками приміщення. Графіті захоплюють ще й Марту – жінку, яка приїхала у місто свого дитинства шукати старі спогади, а знайшла нову мету – допомогти врятувати садибу. Незабаром у місто приїжджає ще одна колишня мешканка – Елька, перше кохання головного героя, і тоді все зовсім заплутується. Юнак не може розібратися у власних почуттях і бажаннях, а ще постійно ображається на всіх і навіть на себе. Не в змозі знайти вихід люті, що накопичилася в ньому, хлопець викрадає автомобіль і їде у ніч. Та ніч стає фатальною…

Немає коментарів:

Дописати коментар