четвер, 11 січня 2024 р.

Мистецький портрет " Дивовижні звірі Марії Приймаченко"


12 січня виповнюється 115 років із дня народження видатної художниці Марії Примаченко.Генійка українського наївного мистецтва, авторка химерних казкових тварин та дійсно легендарна українська мисткиня. Її твори дивували мистецький світ й експонувалися у Франції, Канаді, Польщі, Німеччині та в інших країнах.


Марія Приймаченко почала творчий шлях з розпису власної хати. Якось пасла гуси та й побачила дивного птаха, який скинув пір’я з крила. На землі, де впало пір’я, були різнокольорові смужки. Це був синій глей. Вона набрала його і розмалювала стіни домівки синіми квітами. Сусідський хлопчик був вражений красою малюнків і не хотів іти додому, поки йому не дадуть квітку. Потім з’явилися жар-птиці, казкові звірі та квіти. Сусіди запрошували дівчинку розписувати їхні оселі. Подивитися на ці малюнки приїздили з навколишніх сіл. Протягом 1930-1980-х років відбулося близько 60 виставок творів Марії Приймаченко.
У 1970-ті вона була однією з двох «народних» художниць, книги з ілюстраціями яких друкували у популярному видавництві «Веселка».Примаченко і Миронова були єдиними майстрами розпису, які працювали не лише над декоративними, а й над сюжетними композиціями. Результатом цього і став вихід книжок для дітей.
«Малюнки М. Примаченко та Л. Миронової якнайкраще відповідають образній структурі народних казок та інших форм і жанрів фольклору», — писав мистецтвознавець Анатолій Шпаков.




Примаченко дружила з письменником, фольклористом Михайлом Стельмахом, і більшість оформлених нею книг — з його віршами. Книг відомо п’ять: Ой коники сиваші (1968), «Товче баба мак» (1970), Чорногуз приймає душ (1971), «Що посієш, те й пожнеш» (1972), Заєць спати захотів (1989), і три останні з них авторства Стельмаха.
Марія Примаченко створила понад 800 картин. Унікальна колекція з 650 творів видатної художниці різних періодів її творчості 1935-1987 років, зберігаються в Київському музеї українського народного декоративного мистецтва.

Ілюстрації Марії Примаченко до книги «Що посієш, те й пожнеш» (1972) опубліковані на сайті Бібліотеки українського мистецтва.
https://uartlib.org/exclusive/mariya-prymachenko-knygu-dlya-ditej-ilyustruvala-i-u-snah-syuzhety-bachyla/

Немає коментарів:

Дописати коментар