пʼятницю, 26 січня 2024 р.

Художниця-чарівниця Вікторія Ковальчук

  Яскраві, дивовижно образні малюнки художниці Вікторії         Ковальчук надзвичайно подобаються і дітям, і дорослим. Вони запрошують у казковий і водночас реальний світ, будять уяву і дарують світлу радість.
Ковельська бібліотека для дітей пропонує низку книжок з ілюстраціями цієї чудової майстрині.

Біографічна довідка
В.В. Ковальчук —(26 січня 1954р. - 4 квітня 2021 р.), художник-графік, ілюстратор, дизайнер і письменниця. Жила і працювала у Львові. Народилася вона у м. Ковелі Волинської області в сім’ї службовця і лікарки. Малювати Вікторія любила з раннього віку. Вона з дитинства відвідувала різні художні гуртки, а в 12 років поступила у вечірню художню школу. У 1961–1971 рр. Вікторія навчалася у школі з математичним ухилом у Львові. Паралельно з образотворчим мистецтвом вона захоплювалася літературою.
Вікторія Ковальчук оформила близько 200 книжок різних жанрів, серед них — понад 30 книжок для дітей. Зокрема, це збірки колядок і щедрівок «Нова радість стала», «Бог предвічний народився», великий збірник фольклорної поезії «Благослови, мати» (колискові пісні, забавлянки, веснянки, заклички, колядки та щедрівки, скоромовки, лічилки, загадки, коломийки), Л. Костенко «Бузковий цар», Д. Павличка «Пригоди кота Мартина», Б.-І. Антонича «Росте хлоп’я, мов кущ малини», І. Світличного «Побрехеньки для Яремки», Г. Кирпи «Ну й гарно все придумав Бог», А. Ліндгрен «Пеппі Довгапанчоха» та інші. Художниця розробила оригінальне оформлення Букваря, який отримав Диплом І-го ступеня на Всеукраїнському конкурсі «Мистецтво книги» (2000) і був названий кращою книгою року. Буквар перевидавався дев’ять разів.
В. В. Ковальчук — дипломант конкурсів «Мистецтво книги» та міжнародних художніх виставок. Вона — лауреат літературно-мистецької премії ім. Олени Пчілки (2003 р.).
2013 — лауреатка Державної премії імені Лесі Українки за літературно-мистецькі твори для дітей та юнацтва за книгу «Про фею Дорофею».
В Ковелі іменем Вікторії Ковальчук названо вулицю.




Немає коментарів:

Дописати коментар