пʼятницю, 5 січня 2024 р.

Ювілей письменника

    Народився Степан Руданський 6 січня 1834 року в селі Хомутинцях на Вінниччині в родині сільського священика. Батько Руданського був губернським секретарем, тобто мав дворянське походження. Після початкової науки в дяка вчився в Шаргородській бурсі. Згодом навчався у Подільській духовній семінарії у Кам'янці-Подільському.

У 1856 році Степан Руданський, всупереч волі батька, вступає не до духової академії, а до Петербурзької медико-хірургічної академії, яка на той час відома як осередок передової науки й культури. Тут у 1850-60х роках працювали Сергій Боткін та Іван Сєченов, інші молоді передові вчені. У Петербурзі Руданський зблизився з гуртком українських письменників, що готував журнал «Основа».

Після закінчення академії Руданський одержав звання повітового лікаря і дозвіл працювати у Криму.

Степан Руданський докладав багато зусиль, щоб місто ставало зручним для жителів. Організував у Ялті першу медичну бібліотеку, метеорологічний пункт, міський ринок, у різних місцях Криму – фельдшерські пункти. Був почесним мировим суддею Сімферопольсько-Ялтинської округи.

Одночасно поєднує складну роботу доктора з літературною творчістю, пише романтичні балади і романси, перекладає складні твори з вітчизняної та давньогрецької літератури, займається історією Єгипту, вивчає давньоєврейську, чеську та польську мови та займається живописом. Готуючи свої твори до видання, укладав їх у рукописні збірки. Важкі цензурні умови, а також урядові заборони утруднювали й гальмували їх друкування.

Борючись з епідемією холери, Руданський захворів сам. Його життя обірвалося 3 травня 1873 року. У 1880 році в Києві мати Лесі Українки Олена Пчілка видала «Співомовки» поета, які й сьогодні ваблять нас своєю дотепністю та гостротою.

Співомовки – це збірки гумористичних віршів, жартів, приказок і сміховинок.




Немає коментарів:

Дописати коментар