четвер, 12 лютого 2015 р.

Як говорити з дітьми про війну




    Одна із найяскравіших та найактуальніших книжкових новинок початку цього року – книжка для дітей «Війна, що змінила Рондо» творчої майстерні «Аґрафка» (РоманаРоманишин та Андрій Лесів). Романа та Андрій написали та намалювали цю книгу, а «Видавництво Старого Лева» видало її.
      Книга «Війна, що змінила Рондо» розповідає історію міста Рондо, в якому живуть тендітні та вразливі створіння. Головними персонажами є троє друзів – Данко, Зірка та Фабіян. У мирне місто одного дня приходить війна. Це книга про те, що перемогти у війні можна лише згуртувавшись, а справжнім героєм може стати кожен. Проте, навіть коли війна закінчується, вона назавжди залишає по собі сліди, повідомли tvoemisto.tv у видавництві.
       Книжка, яку створила «Аґрафка», дає змогу поговорити з дітьми про війну мовою (і текстовою, і візуальною), яка не травмує, а допомагає осягнути, що ж відбувається, як з цим боротися і як з цим жити.
       «Задум створення книги про війну є природною рефлексією на все, що зараз відбувається, - розповідають Романа Романишин та Андрій Лесів. - Проте це книга не лише про нашу, українську війну, там немає документальності і географічної прив'язки. Все побудовано на простих символах — світло і темрява, квіти і бур'яни, тонкий папір і гострий метал. А мова символів є універсальною і зрозумілою, незважаючи на географію».
        «Гадаємо, з дітьми варто говорити абсолютно на різні теми, адже вони розвиваються і вчаться, - наголошують автори книги. - Проте тут найважливіше знайти правильний спосіб. У сучасному інформаційному світі не існує вакууму. Інформаційні порожнини, не заповнені спілкуванням батьків з дітьми, мають потім всі шанси заповнитися неадекватним змістом. І це стосується й інших, так званих «складних» тем. Аби бути здоровим, часом треба з'їсти гірку на смак піґулку. Те саме стосується й розмов з дітьми про складні речі.Ми намагаємося створювати книги для родинного читання-розглядання, максимально інтегрувати батьків до взаємодії, коли книга стає добрим приводом для подальшої розмови між дорослими і дітьми. А така складна тема, як війна чи смерть, тим паче має бути проговорена з найріднішими людьми. Складні речі треба пояснити простими словами, співмірними з дитячим сприйняттям, проводячи паралелі з тим, що відбувається нині, посилаючись на власний досвід. Говорити про ці речі є складним завданням, але зараз ці розмови є як ніколи на часі».

Немає коментарів:

Дописати коментар