пʼятницю, 28 квітня 2023 р.

«Андроник Лазарчук: родом з Волині, серцем – з Україною»

 Андроник Лазарчук – український художник, педагог та майстер побутових картин, пейзажів, портретів. Біографія художника дуже схожа на життєвий шлях Тараса Шевченка. Народився він у селянській родині в селі Уховецьк (нині Ковельський район) на Волині, рано осиротів. Навчався у ковельського маляра-іконописця та в живописній майстерні Почаївської Лаври. У 1897 році закінчив Петербурзьку Академію мистецтв. Підтримував відносини з родиною Лесі Українки, ілюстрував журнали «Рідний край» і «Молода Україна», які видавала Олена Пчілка. Працював над створенням ікон, брав участь у монументальних розписах українських храмів...

«В образну структуру волинських пейзажів він вводить конкретні мотиви: малює польові дороги, стежки, копиці сіна, курні хати... Поліський краєвид ще називається «стелиця», бо має яскраву горизонтальну структуру. Пробував свої сили Лазарчук і в портреті», - розповідає провідний науковий працівник художнього музею в Луцьку Тамара Левицька.
«Лише той, хто поверхово знає художника може ставити під сумнів велич його таланту. Неможливо назвати Лазарчука «сільським художником», який не мав власного стилю», - далі продовжує Тамара Левицька.
Він був художником глибоко національним і, як багато інших українських митців кінця XIX – початку XX ст., відображав у своїх творах народні типи, природу рідного краю в повсякденній її красі, етнографічні особливості. Це документи епохи, своєрідна живописна енциклопедія, літопис життя українців, волинян зокрема. Колекція Волинського краєзнавчого музею налічує понад 30 робіт Андроника Лазарчука.
У Ковелі ім'ям Андроника Лазарчука названо художню школу. Ази художнього мистецтва тут опановують понад 250 дітей. Уже багато років ковельчани мріють і про окремий музей Андроника Лазарчука, аби земляки видатного художника могли споглядати його картини не вряди-годи, а повсякдень.
В бібліотеці оформлено поличку матеріалів про його життєвий та творчий шлях . Пропонуємо вам ближче ознайомитися з біографією нашого земляка та його творами.
Подобається
Коментувати
Поширити

Немає коментарів:

Дописати коментар